Cześć
Mieliśmy tydzień temu sytuację rozdania bez rozstrzygnięcia i miałem poniższą rękę (mniej więcej) i nie wiem, (bo zdania były podzielone), czy jestem noten, czy tenpai i co za tym idzie czy zyskuję (część) z 3000pkt., czy się do nich dokładam. Wydaje mi się, że noten, bo to nie była legalna ręka, którą było można wygrać...
Ręka "mniej więcej" sęk w powtarzających się parach.
_ _ _ _ _ _
Zgodnie z zasadami, nie ma Yaku, bo Chii Toitsu to siedem różnych par... No ale nieraz jest się w tenpai, gdy się jeszcze nia ma Yaku (ale może mieć), albo nawet, gdy się jest w furiten (ponoć...).
Pytam, bo chcę się upewnić...
marmez
Brak rozrzygnięcia - Noten czy Tenpai
Brak rozrzygnięcia - Noten czy Tenpai
"Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości." Mark Twain
Re: Brak rozrzygnięcia - Noten czy Tenpai
Czy istnieje kamień, który wyciągnięty jako haitei dałby Ci wygraną? Nie istnieje. Jesteś w noten.
Dokładnie - to nie jest tenpai w Chii Toitsu, bo nie czekasz na kamień, który kompletuje Ci siedem *różnych* par.
OK. Dzięki, czyli tak jak bym obstawiał. Zmyliło nas chyba tylko to, że (ponoć) gdy się jest w furitenie to i wygrać by nie można pod groźbą chombo, to jest się i tak tenpai i na karze noten się zyskuje, a nie traci...
Moglibyście potwierdzić, jak to jest z tym furitenem i nierozstrzygniątą?
Moglibyście potwierdzić, jak to jest z tym furitenem i nierozstrzygniątą?
"Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości." Mark Twain
W furitenie nie możesz wygrać przez ron, ale jak najbardziej możesz przez tsumo i jest to pełnoprawny tenpai.
Aaaa. Dzięki, faktycznie teraz mi się rozjaśniło i wszystko zaczęło się zgadzać.